Česká restaurace
Přihlásit | Registrace | Zapomněli jste heslo?

Česká restaurace

Jak se dá popsat tradiční česká kuchyně?  Nejspíš to jsou pestré chutě vonící libečkem, kerblíkem, saturejkou nebo meduňkou - a také hodně poezie. Málokdo ale ví, co je například  couračka, rambulice, hladká Ančka,  řepánek, miletínské modlitbičky, dandule, drkotina nebo hruščáky.

Podniky zaměřené na pokrmy typické pro nějaký stát nebo region jsou běžným jevem. Prakticky ve všech koutech světa lze najít podniky s gastronomií atypickou pro danou lokalitu. Není nic zvláštního, že po celém světě a ve všech metropolích nalezneme restaurace čínské, thajské či italské. Tento zvyk se nevyhnul ani české kuchyni a proto narazíme na českou restauraci mimo velké města také například ve Vietnamu.

 

Jaká je česká restaurace a co takový podnik podává?

Ačkoli je česká kuchyně trochu tučnější a velmi bohatá na maso, trendy ve stravování se poslední dobou posouvají ke zdravějšímu životnímu stylu. Narozdíl od toho houskového neni náš bramborový knedlík kaloricky o moc vydatnější než italské rizoto nebo noky. A chlouba národní kuchyně - české buchty - na tom taky nejsou zas tak špatněve srovnání s tradiční italskou panakotou nebo sladkým tiramisu. Základem jsou vždy kvalitní surovny. Pokud se vaří z nich a od základů poctivě, je tradiční česká kuchyně nejen velice chutná, ale také nemusí být noční múrou všech "dietářů".

Menu české kuchyně

K českému jídlu vždy patří jako počáteční pokrm  polévka. Jedny z nejoblíbenějších jsou  - bramborová a česneková polévka, kuřecí polévka s nudlemi, zelná polévka nebo hovězí polévka s játrovými knedlíčky. Kuchařky českých jídel nabízejí nepřeberné množství polévek, od masových vývarů přes zeleninové až po typické se sušenými houbami.

Hlavní jídlo se sestává z masa a přílohy. Mezi oblíbené maso patřilo odedávna kuřecí a vepřové maso, hovězí, obvykle servírováno s nějakým druhem omáčky. Fenoménem české kuchyně však jsou omáčky. Pečené či dušené maso přelité chutnou omáčkou zpravidla smetanovou nebo omáčkou zjemněnou mlékem nebo máslem, která je doplněna základní chutí, je typickým hlavním chodem. Hovězí pečeně s rajskou nebo koprovou omáčkou a svíčková na smetaně nesmí chybět v žádném jídelníčku.

České pivo, to je kapitola sama pro sebe. Důkazem je to, že Češi ročně vypijí nejvíce tohoto kvašeného moku na celém světě! Kdo by také v parném letním počasí odolal studené orosené sklenici piva s pořádnou čepicí pěny? Češi jsou zkrátka pivařský národ.

Ale na co hlavně nesmíme zapomenout? Přece na moravská vína. Nechte se pozvat do vinného sklípku, kde vám majitel vinohradu "natáhne skleněným koštéřem" ze sudu. Sklípky jsou vestavěny do země, že lze vidět jen vchod. Uvnitř je pak za krátkou chvíli dobrá nálada, zkouší se víno, návštěvníci se baví a zpívají se lidové písně - pozor však, když se opět vrátíte na povrch! Na konec zanechá každý návštěvník na vlhké zdi sklípku - obratným pohybem ruky - minci na památku.

Česká restaurace - kde hledat podniky s regionální gastronomií

Projekt regionální české gastronomie Vám nabízí katalog cerifikovaných restaurací, kde můžete vybírat hospody a restaurace  podle regionu, podle místa, podle ceny nebo také podle šéfkuchaře.

certifikovaná značka tradiční česká restaurace

 
 
HOME
Sponzori

Copyright © 2010 Heritage Trails. Všechna práva vyhrazena.   |   Powered by FlexiWeb

heritage trails