Česká a moravská kuchyně
Přihlásit | Registrace | Zapomněli jste heslo?

Česká a moravská regionální kuchyně - Stezky dědictví

Existují vůbec typická česká a moravská jídla? Česká republika je tak malá a je někdy těžké určit, ke které oblasti daný pokrm přesně patří.

Většina z nás odpoví vepřová se zelím a knedlíkem nebo svíčková. A taky řízek a guláš. A bramborák. A "smažák". Souhlasíte? Nesouhlasíte? Když pátráme po kořenech české a moravské kuchyně, zcela určitě narazíme na několik milníků - na masové rozšíření brambor po napoleonských válkách, na lidovou kuchyni vycházející z toho, co se v daném kraji dařilo, na Rakousko-Uhersko, kdy naši dědové chodili na zkušenou do Vídně a přinesli si odtud mimo jiné i smažený (vídeňský) řízek, na Dobromilu Rettigovou, jež na nás svou měšťanskou kuchyní dodnes působí poctivým a uklidňujícím dojmem. A pak je tu současná éra, která ještě před nedávnem národní kuchyni zatracovala, zatímco dnes, tváří v tvář průmyslovým polotovarům a fast foodům, ji opět vyzvedává a opěvuje.

Ve většině případů jsou recepty podobné nebo stejné a liší se převážně jenom názvem pokrmu. Příkladem mohou být placky zvané stryky. Název je valašský, ale podobné placky - pod názvy gorole a kucmoch – se připravují i v ostatních regionech.

Označení moravská kuchyně je spíše zavádějící. Morava má mnoho malých podoblastí, které mají své vlastní tradice. Některé tradiční speciality však dokonce dostaly přívlastek “moravské“ – moravské uzené, moravský vrabec – a tudíž jsou obecně považovány za typicky moravské.

Náš projekt se věnuje mapování restaurací, které nabízí právě české a moravské regionální speciality.

Můžete vyhledávat mezi certifikovanými restauracemi podle regionu, podle ceny nebo třeba podle názvu.

 

 
 
HOME
Sponzori

Copyright © 2010 Heritage Trails. Všechna práva vyhrazena.   |   Powered by FlexiWeb

heritage trails