Přihlásit | Registrace | Zapomněli jste heslo?

česká kuchyně

Česká kuchyně je svým způsobem jedinečná, přestože je s s německou a rakouskou kuchyní. V porovnání s italskou kuchyní není tolik zdravá a na trávení dosti těžká. Česká kuchyně je velmi výrazně ovlivněna polohou České republiky. Česká republika má bohatou nabídku polních plodin, ovoce, zeleniny, bobulí, ryb i zvěře. Podle toho je také pestrý český jídelníček.

Důležitou součástí české kuchyně a tradičního stravování je polévka. Nejčastěji vývary s různými vložkami či zavářkami a přidáním upravené zeleniny a rostlinného koření. Často jsou připravovány polévky zahuštěné, luštěninové a s podílem masa, uzeniny nebo drobů, které jsou podávány i jako samostatné jídlo s pečivem. Tradiční polévky: bramborová, česnečka, gulášová, dršťková, fazolová, zelná s klobásou, hovězí s játrovými knedlíčky a nudlemi, kulajda.

česka kuchyně - skladba jídel

U hlavních jídel dominuje jídlo z masa, hlavně vepřové, hovězí a drůbež. Oblíbeny jsou i pokrmy z mletého masa, sladkovodní ryby, králík a zvěřina. Tradiční pokrmy: vepřový řízek, pečené vepřové maso, různé guláše, smažený kapr, pečená sekaná.

Nezastupitelnou úlohu v české gastronomii hrají omáčky, často velmi hutné a výživné s použitím smetany. Jako základ se používá bešamel, někdy je místo něj na zahuštění použita jíška. Tradiční omáčky: koprová, houbová, rajská, smetanová, svíčková, s paprikou. Jako příloha k masu se v české kuchyni používá různě tepelně upravené zelí, kapusta a špenát, dále všechny běžné přílohy (těstoviny, brambory, rýže) a českou specialitou jsou knedlíky , které se připravují nejčastěji z obilné mouky s přidáním nakrájené housky (houskové knedlíky), nebo (bramborové knedlíky) z uvařených brambor, mouky a krupice. V restauracích je nejoblíbenějším jídlem smažený sýr, hovorově „smažák“, dále pak utopenci a nakládaný hermelín.

Podle sezónní dostupnosti jsou v české kuchyni připravována i jídla zeleninová (smažený květák, lečo s vejci), velkou tradici mají pokrmy z lesních i pěstovaných hub a také sladká jídla s ovocem a moučníky. Z ovoce se kromě běžných druhů pěstují také meruňky a broskve.

V české kuchyni se také používá mák a povidla. Český kapr, chovaný převážně v jižních Čechách, je slavný a exportuje se i do zahraničí. Na Vánoce se jí kapr (v některých rodinách řízek) a bramborový salát, peče se cukroví.

 

certifikovaný podnik česká kuchyně - značka stezky dědictví

 
 
HOME
Sponzori

Copyright © 2010 Heritage Trails. Všechna práva vyhrazena.   |   Powered by FlexiWeb

heritage trails