Stezky dědictví - regionální gastronomie
cz
gastronomická akce 
gastronomická akce 
Přihlásit | Registrace | Zapomněli jste heslo?

Brno – Na brněnský hrad Veveří zavítalo o víkendu 28. února a 1. března tři a  půl tisíce návštěvníků kvůli Slavnostem moravského uzeného. Oblíbenou gastronomickou akci, v níž hlavní roli hrají regionální produkty, doprovázel bohatý program pro děti i dospělé.

Slavnosti moravského uzeného zahájila kastelánka hradu Veveří Lenka Florková v sobotu v deset hodin. Na hosty už v tu dobu čekalo sedm moravských uzenářů, kteří měli připraveno na čtyřicet druhů uzeného masa; čtyři místí vinařství a  regionální minipivovar. Nechybělo ani třicet různých řemeslníků, kteří předváděli rukodělné práce spjaté s tradicemi moravského venkova. Hodování mohli návštěvníci zahájit, jakmile vstoupili do hradního areálu. Tam na ně totiž čekala jako uvítání ovarová polévka. Snědlo se jí více než sedm set padesát litrů. Tipy na to, jak uvařit výborné pokrmy ze zabijačkových pochoutek, předvedl Kuchař Karel Nekola z restaurace Borovinka. Vše, co bylo navařeno, mohli návštěvníci také sami ochutnat. „Vypadalo to, že nejvíce šmakoval uzený jazyk,“ pochvaloval si Nekola. Recepty připravených pokrmů lze najít na www.moravskeuzene.cz. Rodiče i děti opékali na připravených ohništích špekáčky, které si ve velkém nakupovali od  uzenářů. „Co se týče uzeného masa, nejvíce šel na odbyt uzený bok,“ doplňuje pořadatel Pavel Pichler.  Připravena byla i soutěž jedlíků. Ti měli za úkol sníst půl kila bramborových knedlíků s uzeným masem. Vyhlášeného jedlíka Jaroslava Němce však nikdo z příchozích nepřekonal. Přidělenou porci snědl za pouhou minutu. A  od  kterého uzenáře chutnalo hostům nejvíce? Soutěž o nejlepšího uzenáře roku 2015 vyhrálo uzenářství Hadač a Zapletal. Celou akci navíc doprovázela cimbálová muzika. „Děti si moc chválily výrobu masek i divadlo. Manželka zase moravské vinaře. A já hlavně skvělé uzené,“ napsal do anketního lístku jeden z hostů Slavností Tomáš Kratěna.

„Vzhledem k organizační náročnosti budou příští rok Slavnosti moravského uzeného pravděpodobně pouze v centru Eden v Bystřici nad Pernštejnem,“ oznámil smutnou zprávu Pavel Pichler. A doplňuje: „Chceme se více soustředit na rozvoj bystřického Edenu, který otevíráme veřejnosti už 21. března 2015 u příležitosti Slavností jara, kam zveme i všechny z Brna a okolí.“




                                   

                   

 
 
HOME
Sponzori

Copyright © 2010 Heritage Trails. Všechna práva vyhrazena.   |   Powered by FlexiWeb

heritage trails